lördag 14 januari 2012

Enkel köttgryta

Nu,sedan jag börjat laga lite mat till farfar,så har köttgryta blivit en stående rätt på bordet. Han saknar ju både potatis och "riktiga" kötträtter,så istället för att både göra sås och kött,så är det ju enklare att "plocka med sig"en gryta med allt i ett. Denna rätt fixade jag till idag av lite kotletter som behövde göras åt från frysen,men man kan naturligtvis använda vilket kött man vill. Tänk bara på att nötkött behöver koka betydligt längre än fläskkött för att bli mört..

Enkel köttgryta 4- 6 portioner

ca 800 g kött (jag använde vanliga fläskotletter denna gång)
1 gul lök
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 dl mjölk
1-2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk oxfond
1-2 tsk soya
1 tsk krossad rosmarin
salt,peppar

Skär köttet i mindre bitar och bryn i en stekgryta/panna med lite smör.
 Krydda med salt och peppar.
Hacka löken och låt bryna med i köttet en liten stund
Rör i mjölet och tillsätt sen vätskan.
Krossa rosmarin och häll i.Lägg i köttbuljongtärningen,oxfonden och soyan.
Låt allt puttra på låg värme i minst 20 minuter för fläskkött,och 1 timme för nöt.
Desto längre du låter grytan puttra,desto mörare kött.

Servera med potatis,grönsaker och ev gele och lingonsylt

2 kommentarer:

Jannie sa...

Tack! Nu är middagen räddad :)

Eleonore sa...

Kanon:-) Du får bli min privata smaktestare;-) ycka till!