lördag 28 januari 2012

Älggryta

Ibland bara lyckas man. Igår tillagade jag min första älgbit någonsin, och det var bland det godaste jag ätit på mycket mycket länge. Älg är ju inte alltid jättelätt att få tag i,så jag ska testa att göra samma gryta på nötkött någon gång och återkommer då om det blir lika fantastiskt:-)


Älggryta ca ca 6 portioner

ca 1 kg älgkött
2 vitlöksklyftor
2 lökar
2 morötter
1 köttbuljongtärning
1/2 dl rött vin
1 dl coca cola
2 msk svartvinbärsgele
2-3 dl kantareller
5 enbär
2 lagerblad
2 msk tomature
ca 5 dl grädde
salt,peppar

Hacka köttet i mindre bitar,och bryn det i omgångar i lite smör.
I slutet av bryningen pressar du i vitlöksklyftorna och en av de hackade lökarna och låter de steka med.
Häll över vinet,coca colan och så mycket vatten att det täcker köttet och lite till.
Krossa enären och lägg i. Lägg även i köttbuljongen,2 hela morötter samt de två lagerbladen.
Låt köttet koka riktigt,riktigt mört,vilken kan ta allt ifrån 1 till 3 timmar beroende på vad du har för köttbit. En gammal älgko tar längre tid en älgkalv tex;-)
När köttet är så gott som färdigt, steker du upp kantarellerna med lite svartpeppar,salt och den sista löken som ska vara hackad. Häll över kantarellerna i grytan.
Ta upp lagerbladen och morötterna (kasta)
Fyll upp den vätska som kokat bort med köttet, med grädde,Snåla inte,då detta blir såsen.
Häll i svartvinbärsgelen och tomatpuren och rör om ordentligt.Smaka eventuellt av med lite salt och peppar mot slutet.
Låt grädden och alla smaker få koka ihop sig ca en halvtimme till i grytan.

Avnjut med kokt potatis,gele,lingon,inlagd gurka och lite friska grönsaker. Dröm dig sen bort med en tugga;-)

Inga kommentarer: