fredag 30 december 2011

Smördegsknyten med skinka och Philadelphiaost

När vi änå är inne på nyårsmaten,så har jag tänkt servera dessa knyten till förrrätt i år. Gjorde dem även förra året och fick önskemål om dem igen. Gott och enkelt. Det roliga med smördeg är att man kan göra precis vilken form på dem som helst,så fram med era konstnärliga sidor för extra festlighet. Gör dom runda,avlånga eller dekorera med skurna rosetter eller mönster av smördegen:-)

Smördegsknyten

Färdigköpta smördegsplattor efter antal personer (finns i frysdisken oftast)
strimlad skinka
1 ask Philadelphiaost med örtkryddor
1 ägg
ev lite riven ost om man vill ha mer klabbigt i


Tina och kavla eventuellt smördegsplattorna till önskad kvadratisk storlek.
Blanda hackad eller strimlad skinka tillsammans med osten och lägg sedan en klick på varje platta.
Vik upp hörnerna och tryck ihop kanterna ordentligt över fyllningen (annars rinner fyllningen ut,vilket inte blir så vackert för ögat).
Pensla knyterna med uppvispat ägg och grädda sedan i ugnen 200 grader i ca 15 minuter,eller tills knyterna börjar se frasiga och har fått fin färg.


Smördegsknyten med fläskfile och svamp:

Som en extra liten bonus får ni tips på en annan jättegod fyllning här:

Stek några skivor fläskfile,salta och peppra. Hacka några championer smått och fräs till i en stekpanna. Hacka köttet i små,små bitar när det svalnat något och blanda med svampen och lite riven ost i en skål. Lägg en klick på smördegen,knyt ihop degen,pensla med ägg och in i ugnen.

Inga kommentarer: