tisdag 20 december 2011

Gräddsås/Löksås

Av någon anledning har jag ofta fått höra att många tycker det är svårt att göra en vanlig sås. Jag har svårt att förstå varför,men tänkte att jag ger er en enkel och god gräddsås här som ni kan använda till exempelvis köttbullar,fläsk och kött. Vill man inte ha gräddsås,byter man bara ut grädden mot mjölk.Enkelt..

Gräddsås
2-3 msk smör eller stekflottet ni fått av det stekta köttet/köttbullarna
1-2 msk vetemjöl
1 buljongtärning (kött)
2-3 dl grädde/ mjölk (eller blanda dem om ni så vill)
salt,svartpeppar
några droppar soya för färgens skull

Rör ut mjölet i det smälta smöret/stekflottet. Det ska inte finnas några klumpar kvar av mjölet och mjölet får aldrig blandas med varm vätska,då klumpar det bara.
Häll i lite av grädden/mjölken och rör ut noga innan du fyller på med resten av vätskan.
I med buljongtärningen och några droppar soya. Låt allt koka upp under omrörning tills buljongtärningen smält. Smaka sen av med lite peppar och salt.Jag brukar använda ytterst lite salt,då buljongen är salt i sig. 

Skulle såsen bli för tunn,blanda då lite extra mjöl i en liten skål med några matskedar kallt vatten och häll i.Låt koka upp igen. Aldrig mjöl direkt i den varma vätskan! För tjock sås? Tillsätt mer vätska och låt koka upp på nytt.

Vill ni göra en löksås? Fräs ca 1 hackad lök i smöret/flottet och gör precis som ovan:-)

Inga kommentarer: