måndag 23 maj 2011

Svenska vanor igen men med tankar om Amsterdams liberala sätt..

Nu har man fått sova en natt i sin egna säng igen och vardagen är snabbt tillbaka i sin vanliga lunk.

Har ägnat förmiddagen till att tvätta och därimellan suttit med lite kaffe på balkongen och njutit av lite sol medans jag ringt runt och kollat läget med folk. Trots en jättebra resa så är nog hemma bäst iallafall. Vi svenskar är verkligen lyckligt lottade över att ha en så underbar natur i vårt land. Tänk att leva med bara betong och asfalt och behöva gå till någon liten park för att få se lite gräs och grönska (ha,ha,om man nu inte vill odla annat gräs i fönstrerna hemma i Holland förstås..).

Ja,det har vart en riktigt mysig liten tripp,och trots att Holland inte ligger så väldigt långt från Sverige,så var det väldigt annorlunda. Det har vart riktigt kul att få uppleva detta liberala land,fått se prostitution och droger på så nära håll och att få sig en liten tankeställare om hur det kan vara att leva som dem.

För visst kändes det verkligen konstigt att gå förbi dessa Coffeeshops på var och varenda gata, och veta att där kunde man slinka in vilken tid på dygnet som helst för att ta sig en joint som vi tar oss en kopp kaffe eller öl på en resturang/pub/cafe.

Fick av taxichaffören vi åkte med,veta att det finns ca 450 coffeeshops i bara Amsterdam,så ni kan förstå att det var på mer eller mindre varenda gata de låg på. Även gräs (jag kan inte de olika sorterna,men det fanns många)såldes helt öppet i skyltfönstrerna lite här och var. I sovenirbutikerna såldes chokladkakor,klubbor,godis och kakor,allt med hampa/cannabis i...Skulle varit kul att ta hem någon sådan sovenir,men jag antar och tror att det är olagligt det också,så jag vågade inte. För åka fast i tullen med knark kändes inte så lockande för en sådan grej...
En,av de många skyltfönstrerna som sålde "gräsfrön"
  Red ligth district,var ju en annan sida av Amsterdam vi också var och tittade lite på. Ett skumt,gammalt kvarter med skyltfönster,där kvinnorna stog lättklädda och poserade efter kunder. Också väldigt olikt Sverige förstås,men lite "kul" att ändå få se området. Vi var dock lite "fega" och gick dit mitt på dagen,då det kändes lite olustigt med ett sådant kvarter när det var mörkt. Vi såg ett par "damer",men troligtvis var det väl mer hålligång framåt kvällen sen,då skyltfönstrerna var många och både kondomer och annat "äckligt" låg slängt längs trottoarerna.

Det var strikt kameraförbud i området,så några kort finns inte härifrån från mig. Vi var dock inne på skoj i en av de erotiska sovenirbutikerna där,och direkt var butiksinnehavaren där och tyckte vi skulle testa både kokain och ectasy när vi ändå var här i landet...Ovanligt och lite skrämmande att man tar så lätt på droger i detta land.

Inga kommentarer: