lördag 14 maj 2011

Piroger

Gott,gott gott. Igår gjorde jag piroger till kvällsmat och riktigt gott smakade det förstås. Piroger är utmärkt mat att ta med sig på picnic,till stranden eller kanske bara att avnjuta till lunch eller kvällsmat med en kall öl till.Välj själva. Dessutom går det alldeles utmärkt att frysa dessa,vilket gör att man lätt kan plocka fram en pirog och värma när man har ont om tid och behöver något snabbt i magen.



Dessa är iallafall mycket mättande, och jag som ändå räknar mig som relativt storätare, höll på att spricka efter två stycken igår.Piroger går och fylla med precis vad som helst,och igår valde jag att fylla hälften av mina med en taco-kryddad köttfärs,samt hälften med ost och skinka. Här kommer receptet:

Piroger 16 stycken

50 gram jäst
5 dl lättmjölk
½ dl olivolja
3 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl (ca)

Köttfärsfyllning till 8 piroger:
400 gram nötfärs
1 påse taco kryddmix
1 burk tacosås
½ dl vatten
1 dl riven ost (strös ovanpå färsen innan pirogen viks ihop)
½ rödlök (strös ovanpå färsen innan pirogen viks ihop)
1 dl hackad persilja (strös ovanpå färsen innan pirogen viks ihop

Skink- och ostfyllning till 8 piroger:
125 gram rökt skinka, hackad
200 gram riven ost (10%)
1 msk senap
2 tsk dijonsenap (obs! som alltid med dijonsenap, bör du smaka dig fram..)

(Tips:Philadelpiaost eller annan smakrik färskost kan vara mycket gott att blanda i för att få en lite kladdigare röra,men det är absolut inget man måste ha)

1 ägg till pensling

Finfördela jästen i en bunke. Ljumma mjölken till 37º C. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, oljan och saltet. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Jäs under duk i ca 40 minuter. Förbered under tiden fyllningarna och sätt ugnen på 225º C.

Köttfärsfyllning:
Fräs färsen, tillsätt kryddor, vatten och sås. Koka ihop färsblandningen. Låt svalna något.

Skink- och ostfyllning:
Blanda ihop ingredienserna.


Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 16 bitar, rulla till bullar och kavla ut dem till rundlar. Lägg fyllning på ena halvan av plattorna och vik ihop dem till halvmånar. Tryck med en gaffel runt kanterna. Låt stå en liten stund innan du penslar med ägg.

Grädda i ca 12 minuter och servera med en god sallad till.


 

Inga kommentarer: