söndag 20 mars 2011

Tre små rätter i asiatisk stil

Och här får ni tillfälle att pröva lite "Kina-mat" på hemmaplan.............

Wookad biff med purjolök och bambuskott:


500 g strimlad biff
1 burk bambuskott
1 burk championer
1 liten purjolök
3-4 msk Mrs chengs Woksås (finns på Ica maxi)
1/2 chilipeppar (röd)
1 köttbuljongtärning
1 msk maizena-redning
4 dl vatten
salt,peppar
ev lite sweet souer sås med chili.

Strimla biffen i så små bitar du vill (desto mindre,desto bättre).
Hacka bambuskott i strimlor,championer i mindre bitar och purjolök i bitar.
Hacka även chilipeppran smått.

Hetta upp en teflon/wook-panna i någon matsked olja (frityrolja är bäst,men man kan även använda matolja eller rapsolja).
Stek snabbt under omrörning köttet i het panna,kryddat med salt och peppar tills det får lite färg. Stek gärna i omgångar då köttet lätt vätskar sig och blir kokt annars.Jag använder högsta temperatur på stekpannan och delar köttet i tre omgångar. Lägg sedan köttet åt sidan tills resterande grönsaker är klara.


Stek sedan purjolök,championer,bambuskott och chilin på samma sätt. Man kan med fördel blanda dessa i panan så smakerna får gotta till sig under stekningen.


Blanda ihop kött och grönsaker i pannan igen och tillsätt vatten,woksåsen,en buljongtärning och den eventuella sweet souer-såsen. Låt allt koka upp och red av med lite maizenaredning.Tänk bara på att det ska vara lite "simmig" sås och inte en gryta. Provsmaka och tillsätt mer salt/peppar om det behövs.


Servera med Jasminris och eventuellt fler av de "tre små rätter" jag presenterar här.

Kyckling i sweet`n souersås:



2 stora kycklingfileer
1 liten burk ananas
1 röd paprika
1/2 burk minimajs
1 burk av färdig Uncle Bens sås "Sweet´n souer" med annanas
salt,kycklingkrydda


Hacka kycklingen i mindre bitar. Stek på het panna i ca 1 msk olja.Krydda med salt och kycklingkrydda (knorr)
Hacka minimajs,paprika och annanas i mindre bitar.
Ställ undan kycklingen och stek på samma sätt annanas,paprika,minimajs.
Rör i kycklingen och tillsätt den färdiga såsen från Uncle Bens.
Låt puttra ihop några minuter innan servering.


Klassisk wook med kokosmjölk:




500 g fläskfile
1/2 påse wookgrönsaker köpt i frysdisk med morötter,bönor,kastanjer,lök och broccoli
1/2 burk minimajs
1 litet huvud broccoli
1 liten burk vattenkastanjer
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 burk championer
1 burk kokosmjölk
1 påse av färdig sås "garlic och onion"-smak,ca 1/2 dl
salt,peppar


Hacka eller stimla fläskfilen i mindre bitar. Stek i het panna med salt och peppar.Lägg undan så länge.
Hacka minimajs,broccoli,vattenkastanjer,championer,vitlök(finhacka) och lök i mindre bitar och stek dem i omgångar lite snabbt i het panna med olja.

Häll över allt i samma panna och tillsät garlic-sås och kokosmjölk.Låt koka upp under omrörning. Smaka av och tillsät eventuellt mer kryddor för en hetare smak.


Jag brukar även snabbt blanda i lite nudlar det sista,men man kan lika gärna servera dessa brevid om man vill.


Och vips,så har vi nu gjort tre små rätter på asiatiskt vis att servera med ris och/eller nudlar:-) Smaklig måltid.
Om ni har tålamod så kommer recept även på vårrullar,frityrsmet till scampi, friterad fläskfile,friterad banan och en hemmagjord Sweet´N´Souer-sås så småningom (ja,inte idag). Kan ju vara kul att skryta och kombinera ihop en trerätters vid högtidliga tillfällen någon gång:-)




Inga kommentarer: