torsdag 24 mars 2011

Fiskgratäng med potatismos

Vilket underbart vårväder vi fått nu de sista dagarna. Så fort jag kom hem från jobbet var det full fart ut i solen och nu är man hemkommen och har fått i sig en kopp kaffe till. Lite smått trött även idag,då jag haft det lite svårt med sömnen i några dagar nu.

Men trött eller inte,så middag ska man ju ha ändå, och idag tänkte jag bjuda er på receptet på en god fiskgratäng.Oftast när jag lagar mat så improviserar jag en hel del med olika ingredienser och kan blanda i och testa lite allt möjligt. Det kan därför vara svårt att ge ett exakt recept,men här kommer iallafall basen som jag brukar gå efter.


  Fiskgratäng med potatismos,ca 4 portioner:


Till fiskgratängen:
 Ca 5-600 g fisk (jag använder helst vit fisk,men lax och annat funkar också)
Ca 150 g räkor (skalade) (spar eventuellt några till garneringen)
Ca 2 dl grädde eller gräddmjölk
1 msk mjöl
1 msk tomatpure
2 msk saft från en citron eller från plastflaska
Ca 1/2-1 dl räkost från tub
1-2 msk fiskfond,hummerfond eller 1 fiskbuljongtärning
1 dl hackad färsk dill (eller ett par msk torkad)
salt,peppar 




Till potatismoset:
Ca 10-12 medelstora potatisar av mjölig sort
Någon dl grädde eller mjölk
lite smör
1 äggula
salt,peppar (ev lite muskot)
Ibland har jag även i lite hackad gräslök i mitt mos


Börja med att skala och börja koka potatisen i lättsaltat vatten. Under tiden potatisen kokar fixar du lätt fisken.

Skär fisken i jämnstora bitar,eller använd fileerna som de är.
Sjud fisken några minuter i lättsaltat vatten så den är lite halvrå i konsistensen.(helt rå fisk vätskar sig och blir till en vattning gegga annars)
Låt fisken rinna av ordentligt,men spara sjudvattnet till såsen.


Blanda ner resten av ingredienserna till gratängsåsen i en kastrull (inte räkorna) och koka upp under omrörning.Man kan även tillsätta lite av fiskspadet istället för mjölk/grädde.Krydda och smaka av. Glöm inte att både fisk och potatismos är milt i smaken,så i såsen får det gärna vara lite "sting". Såsen bör vara ganska fast i konsistensen för att inte allt ska flyta ut i ugnen sen,så red av med mer mjöl om det behövs.Häll i räkorna och ställ av kastrullen från plattan.


När potatisen är mjuk,slå av vattnet och rör i smör,äggula och lite av grädden/mjölken.
Krydda med salt och peppar och vispa med elvisp tills moset är slätt. Moset ska vara ganska hårt av samma anledning som gratängsåsen. Man vill inte bara ha en blöt sörja i formen sen....


Lägg fisken i mitten av en ugnsfast form. Spritsa eller skeda upp moset runt kanterna på fisken.
Slå såsen över fisken och gratinera i ugn ca 225 grader i ca 20 minuter.Rätten är klar när moset börjar få lite färg. Tänk bara på att desto kortare tid du kokat fisken innan,eller om du använder tjocka bitar,så kan det ta lite längre tid.Sänk då värmen på ugnen något och ha inne lite längre istället. Strö eventuellt över lite "dekorationsdill och några extra räkor innan servering. Servera även med gröna ärtor,broccoli eller sockerärtor.


Inga kommentarer: