fredag 4 mars 2011

Fläskfile och ugnsbakade rotfrukter

Idag är det ju fredag. Tänkte därför bjuda er på lite inspiration på lite god mat att njuta av i helgen.

Vi här hemma på liljeholmen tänkte lyxa till både fredags och lördagskvällen lite extra även om vi är bortbjudna imorgon, och ikväll är det ugnsbakade rotfrukter och fläskfile som står på menyn.

                                                           Recept 2 personer för ugnsbakade rotfrukter


2 morötter
1 palsternacka
4-5 potatisar
1/2 lök eller lite purjolök
1 liten bit rotselleri
några msk olja
timjan
basilika
salt
(vitlök) Kan uteslutas


Skär och hacka rotfrukter och potatis i ganska jämnstora bitar. Hacka löken i klyftor.


Blanda samman olja,salt,basilika och timjan i en skål och lägg i rotfrukter,potatis och lök. Rör runt ordentligt och låt gärna allt dra till sig smakerna en liten stund (tänk bara på att potatis blir bruna om de står för länge).


Lägg över allt i en ugnfast form och baka färdigt. Ca 200 grader på ugnen på nedersta falsen och ca 40-50 min beroende på storleken på rotfrukterna. Rör runt lite ibland så allt blandas. Känn med sticka när rotfrukter och potatis börjar mjukna.


                                                   Snabbalternativ med rotfruktsgratäng istället:

Ibland vill man ha en snabb meny och då får man ofta "fuska" med lite halvfabrikat. Här kommer en snabbvariant på rotfruktsgratäng. Naturligtvis kan man även göra den med färska rotfrukter/potatis om man har tid och lust,men tänk då på att det tar betydligt längre tid i ugnen.


Köp en  findus färdig-förpackning"ugnsbakad potatis med rotfrukter" och lägg så mycket du vill ha i en ugnfast form. Häll i ca 2-3 dl grädde/mjölk i formen(grädde blir bäst). Salta och peppra lite extra och smaksätt gärna med lite vitlök. Lägg allt i en ugnfast form och gratinera i ugn ca 225 grader i ca 20-25 min. Ett gott och snabbt alternativ till den vanliga potatisgratängen.


Fläskfile

Till ugnsbakade rotfrukter/gratäng behöver man igentligen inte lyxa till fläskfilen mer än att steka den i bitar med salt och peppar, servera en god sallad och lite bearnaisesås till. Jag har dock ett gott recept på gratinerad fläskfile i vitlöksost som är både lätt att göra och smakar gudomligt!

                                                       Fläskfile i ugn (ca 4 portioner)


1 förpackning fläskfile på ca 500-600 g
2 förpackningar (5 dl) cream fraiche
2 förpackningar  färsk vitlöksost
(ev lite gräslök)


Skär fläskfilen i skivor. Bryn runt om,salta och peppra lite under tiden.
Blanda creamfraiche och vitlöksosten (hacka ev gräslök smått och blanda i).
Lägg filebitarna i en ugnsfast form och bred över ostblandningen.
Gratinera i ugn ca 225 grader tills ostblandningen runnit ner mellan filen och börjar få lite färg.


Ha en riktig god fredagskväll och smaklig måltid! 

Inga kommentarer: