tisdag 1 mars 2011

Köttbullar!!!

Japp,nu är de färdiga:-) Skickade iväg ett sms till brorsan att det bara var att hämta,men inget svar...

Nåja,hade väl igentligen tänkt åka ner med dem på lördag när han fyllde,men tänkte sen att jag skulle slippa frysa dem.... Ja,vi får se om han hör av sig sen.

Här kommer iallafall det utlovade receptet till er.

1 kg blanfärs
1,5 dl havregryn
2 lökar (jag använder ofta bara en och lökpulver)
2 ägg
2 köttbuljongtärningar
2 dl grädde
1 dl vatten
1 msk potatismjöl
svartpeppar,salt

Koka upp vätskan med buljongtärningarna och låt dem smälta under omrörning. Låt svalna något.
Blanda potatismjöl och havregryn och rör om ordentligt så inte potatismjölet blir en seg klump sen!
Häll i den avsvalnade vätskan och låt svälla ca 10 min. 
Hacka lök riktigt smått och blanda i.
Häll i övriga ingredienser och krydda. Oftast behövs mer krydda än var man tror,så snåla inte.
Blanda allt noga och rulla sedan köttbullar i lagom storlek av färsen. Använd kallt vatten på händerna så fastnar inte smeten så lätt.
Stek köttbullarna på ganska hög värme i stekpanna(gärna teflon),Rulla/rör runt dem under tiden så de inte fastnar. Använd en sked att lossa dem försiktigt med om de gör det. Ta inte för många åt gången,då de behöver röras runt under stekningen.


Spara stekflottet och häll i en kastrull,vispa eventuellt ur pannan med lite vatten(sila vid behov) och gör en krämig gräddsås till. 


Gräddsås:
Gör en redning på ca
1 msk mjöl och 1 dl grädde/mjölk. Häll över redningen i stekskyn och rör runt ordentligt. Glöm inte att mjöl klumpar sig i varm vätska! Häll i en buljongtärning och koka upp under omrörning. Tillsätt grädde eller mjölk till lagom fyllighet. Smaka av och tillsätt eventuellt lite peppar och salt.


Servera till kokt potatis och lingonsylt. Ej heller att förglömma att det passar utmärkt ihop med inlagd smörgåsgurka,gele och en sallad:-) Lycka till!


Lillebrors köttbullar med gräddsås i kannan:-)



Inga kommentarer: