torsdag 24 mars 2011

Frityrsmet till räkor och kött

Och här fortsätter vi då med  frityrsmet till bla räkor,fläskfile,kyckling:


1 dl ljust öl
½ dl matolja
½ dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 dl vetemjöl

Blanda ihop öl, olja, vatten, salt och mjöl till en tjock smidig smet. Denna frityrsmet kan användas till fritering av kött, fisk skaldjur och grönsaker.

Sen är det bara att börja fritera, i en tjockbottnad kastrull.
Häll olja till ungefär 1/3 av grytan, låt oljan bli riktigt het , prova med en brödbit - om den är riktigt varm då börjar det pysa med en gång.
För bästa resultat brukar jag ha frityrsmeten i en skål och det jag ska fritera i en annan. Doppa sedan det som ska friteras i smeten och sänk sedan ner i oljan. Det är färdigt när det är gyllenbrunt.


Och vad vore livet utan en latvariant.......

 Vill man göra det smidigt för sig,så köper man en färdig blandning av frityrsmet där man bara tillsätter vatten. Denna har jag ännu inte använt,men tror säkert den samakar gott ändå (köpt på Ica Maxi här i Jönköping): 

Inga kommentarer: