fredag 18 mars 2011

Biskvier

Efter att ha pulsat ut i vintervädret,lekt ta-fatt och gått en promenad med Troja i den blöta och tunga snön, så har jag nu kommit igång med lite inomhusprojekt igen. Idag innebär detta först ett biskvibak och sen en egenkomponerad Risotto a la Eleonore.

Biskvier tillhör ett av mina få favoritbakverk som jag riktigt tycker om,och jag kan med skryt i rösten säga att mina egna hembakta smakar sååå mycket godare än de köpta( enligt mig iallafall).


Jag ska ge er receptet på denna magiska kaka,men jag ska först varna lite om att de är lite trixiga att göra. Det är många moment som ska utföras, och inget får gå fel för att de ska få både smak och utseende efter hur de ska vara. Idag misslyckades jag själv lite med bottnarna,då de flöt ut och blev både lite platta och för stora. Detta resulterade inte i de vackraste kakorna direkt. Men smakade gott gjorde de förstås ändå,och det är väl ändå det som räknas?!

Iallafall,jag ska guida er genom receptet så gott jag kan och önskar er lycka till...



                 Biskvier

Biskvibottnar:
200 g mandelmassa
1 dl socker
2 stora äggvitor (ca 0,75 dl)

Smörkräm:
1,5 dl socker
0,5 dl vatten
3 äggulor
150 g rumsvarmt smör
2 msk smält blockchoklad

Garnering:
200 g mörk smält blockchoklad
2 msk kokosfett eller matolja

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram smöret till smörkrämen så det hinner bli rumstempurerat.

Bottnar:
Riv mandelmassa och blanda ihop med sockret. Tillsätt äggvita,lite i taget,och rör smeten slät mellan varje gång.

Skeda upp smeten på pappersklädd plåt,ca 1 rågad tsk till varje botten. Tänk på att smeten flyter ut,så lägg inte för tätt. Försök också få till så runda klickar som möjligt.

Grädda bottnarna i ca 10 minuter. De ska börja bli lite bruna,men absolut inte brända.Låt sedan  bottnarna svalana.

Smörkräm:
Mät upp socker och vatten i en kastrull och låt koka upp i ca 1 minut under omrörning. Ställ sedan åt sidan och låt svalna till ljummen sockerlag.Dock inte för länge för då stelnar allt!!!!

Mät upp äggulor och blanda i den ljumma sockerlagen. Vispa med el-visp tills smeten är vit och porös. Det tar några minuter...


Rör matfettet mjukt och smidigt och tillsätt sedan äggvispet lite i taget. Rör ordentligt så inte smöret ligger kvar som klumpar i i krämen.


Smält chokladen i vattenbad(eller försiktigt i micron) och häll i ca 2 msk i smörkrämen. Rör ut ordentligt.


Lossa de kalla biskvierna från bakplåtspappret och vänd dem upp och ner.
Stryk smörkrämen på undersidan av botten och försök med hjälp av en smörkniv/palett att få smörkrämen lite "toppig" i mitten som sluttar ut på kanterna.


Ställ kakorna svalt en stund,då smörkrämen måste vara helt kall för att chokladgarneringen ska fastna sen.


Garnering:
Blanda ner kokosfettet eller matoljan i resten av den smälta chokladen och rör om till en slät smet. Låt chokladen svalna något om den är varm,annars "fastnar" inte chokladen på kakan. Doppa de svala kakorna i chokladen(inte bottnarna) och ställ därefter att stelna.

                                            Nyttiga tips!:

Det är viktigt att skålen till chokladen inte är för bred,då du behöver djupet av smält choklad för att kunna doppa kakorna ordentligt. Har man choklad över och kakorna blev "fula" av första doppet,så kan man doppa en gång till:-)



Inga kommentarer: