tisdag 19 april 2011

Enkel lasagne


Jag gjorde lasagne till middag igår,och det är sååå gott tycker jag. Men som de flesta människor på vår jord,så hinner man inte alltid med att laga all mat från grunden jämt. Igår var en sådan dag hos mig! 
Detta är ett enkelt recept av att göra "sin egen" variant på lasagne,men av grunderna i en mixpåse helt enkelt.

Lasagne:
Färsen:
Ca 500 g blandfärs
1 förpackning "Knorr lasagnemix med plattor"
1 liten burk majs
5 dl vatten
2 dl mjölk
ev extra lasagneplattor

Ostsås:
Ca 2-3 dl mjölk (ev en skvätt grädde)
1-2 msk mjöl
1-2 dl riven ost
1-2 msk smör/margarin
salt,peppar
(ev vitlökspulver)

Bryn färsen i stekpanna och tillsätt påsmixen efter ordination på paketet ,men med undantag från att man tar bort någon dl vatten och mjölk för att använda i ostsåsen istället. När färssåsen är klar häller du i majsen och rör ut i färsen. Är såsen för tjock(den ska vara ganska rinnig)så tillsätt dock lite mer vätska,då lasagneplattorna ska bli mjuka i ugnen av vätskan sen.Ställ åt sidan så länge.

Smält någon msk smör i en kastrull och rör ut mjölet. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under omrörning. Låt koka upp ett par minuter och smaka av med salt och peppar (vitlökspulver). När såsen är klar rör du ner den rivna osten och låter den smälta under omrörning. Osten ska inte koka i såsen.

Varva köttfärs,ost och lasagneplattor i en ugnsfast form. Två lager lasagneplatter-lager brukar vara lagom (och jag tycker aldrig de räcker,så jag köper extra). Börja och sluta med köttfärsåsen,men tillsätt lite av ostsåsen och/eller extra riven ost allra överst.

Gratinera i mitten av ugnen,200 grader, i ca 30-35 minuter (eller tills lasagnen börjar bli lite gyllenbrun i färgen).Servera med grönsallad och knäckebröd!

Inga kommentarer: