lördag 11 februari 2012

Sockerkaka

Barnsligt enkelt,men gott och alltid perfekt resultat. Idag bakade jag en enkel sockerkaka,och jag vill slå ett extra slag för ett superenkelt recept. Det är så härligt att kunna bjuda på något nybakt när man får kaffegäster, och en sockerkaka går fort att göra och ger en härlig doft i hemmet.


Sockerkaka,en sockerkaksform eller mindre brödform

Sätt ugnen på 175 grader

2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakbulver
1,5 dl vatten
lite rivet citronskal eller citronsaft från en plastcitron
ev någon tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Använd gärna elvisp ett par minuter.
Blanda i resterande ingredienser och vispa ihop snabbt. Man ska inte vispa för mycket efter att bakpulvret komit i.
Pensla och bröa en sockerkaksform eller brödform med smör och ströbröd.
Häll smeten i formen och in i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter. Kakan ska om du sticker en tandpetare/potatissticka inte fastna på "pinnen".
Lägg formen upp och ner på en skärbräda och stryk den med en disktrasa med kallt vatten (den lossnar lättare då). När kakan svalnat är det bara att skära i lagom mumsiga bitar:-)

Tips: Vid festligare tillfällen är det gott att servera en bit sockerkaka med lite vispad grädde och någon annanasskiva.

Inga kommentarer: