onsdag 15 juni 2011

Kålpudding

Menyvalet idag föll på kålpudding hos oss.Jag hade nämligen tänkt göra detta för flera dagar sedan,och nu var det verkligen dags att göra sig av med färsen jag köpt.Kålpudding är en klassisk husmanskosträtt,som är både billig och lätt att göra. 
Jag kan dock tycka att det i "vanliga" recept används lite för mycket kål. Jag har minskat ner mitt recept med ca hälften just där,så dubbla om ni vill ha en mer traditionell kålpudding.

Kålpudding:


1 litet vitkålshuvud
1 kg fläskfärs
1/2 gul lök
1,5 dl grädde
ca 3 dl vatten
3-4 msk flytande kalvfond
3-4 msk sirap 
vitpeppar,salt
smör till bryning

Skär bort roten på vitkålshuvudet och hacka sedan resten av kålen i bitar/fyrkanter.
Bryn kålen (eventuellt i två omgångar) i en stor stekgryta eller stekpanna. Salta och peppra. Kålen sjunker ihop mycket,så det blir inte så mycket av den sen..Rör i sirapen i slutet,då den annars lätt bränner fast.


Hacka lök och blanda resterande ingredienser i en bunke.Blanda även i 1/3 del av den brynta kålen i färssmeten. Salta och peppra lite. Färsen ska vara ganska "kladdig" så häll i mer vatten om det behövs. 



Varva vitkål och färssmeten i en ugnsfast form,avsluta med kål. Gratinera i ugn på 175 grader i ca 1 timme. Lägg lite folie över formen om kålen börjar bli för mörk/bränd mot slutet.



Servera med potatis,brunsås och lingonsylt. 


Tips:
Gör gärna en tunnare skysås på vätskan i kålpuddingsformen och servera istället för brunsås.

Inga kommentarer: