fredag 6 juli 2012

Smörgåstårta

En väldigt enkel och snabb smörgåstårta att göra, men som alltid går hem. Vet faktisk ingen som inte har gillat den, och jag har gjort en hel del av dem de sista åren. Jag har till och med fått en del "beställningar" mellan varven:-)



Smörgåstårta, ca 7-8 personer

1 pkt polarbröd (6 st halvor)

Fyllning:

500 gram keso
1 purjolök
4 kokta ägg ( + 1 till garneringen när man ändå kokar)
500 g skalade räkor
2 dl grädde
1/2 burk majonäs
1 tsk salt
smörgåsmargarin att bre på brödet
ev lite hackad skinka, men ej nödvändigt

Till garneringen (om ni gör en likadan som på bild:
ca 6-700 g oskalade räkor
 1,5 citron
1 kokt ägg
ca 1 gurka
ca 2-3 tomater
några klickar stenbitsrom
dillkvistar (persilja om man så vill)
(sallad, vindruvor om man vill)

Koka äggen ca 7 min och spola i kallt vatten tills de svalnat. Skala och hacka dem i mindre bitar (typ två gånger i en äggskivare). Hacka under tiden räkorna i mindre bitar. Skölj och hacka hela purjolöken (även det gröna) i ganska små bitar. Vispa grädden ganska hårt och blanda sedan i lök, ägg, majonäs, keso, räkor och salt i en större bunke. (Tänk på att om du använder hackad skinka i, så är den salt i sig. Då kanske du inte behöver salta alls.) Rör ihop allt så det blandar sig ordentligt.

Bred smör på ena sidan av alla halvor  av brödet, och lägg dem så de bildar tre cirklar. Lägg första cirkeln på en lagom stor plåt/form/bricka. Bred på 1/3 del av fyllningen. Lägg över nästa cirkel av bröd och bred på nästa lager med 1/3. Lägg sist på sista cirkeln  av brödet, och fördela resten av fyllningen överst. Ta gärna lite av det sista av fyllningen och täck kanterna med, så får en fin yta på tårtan.
Garnera sen tårtan med resterande ingredienser efter eget smak och tycke.

Tips:
*Garnera tårtan efter egen fantasi, men snälla,  använd handskalade räkor till detta. Det blir så mycket godare och ser finare ut för ögat, även om det tar lite extra tid.
*Gör alltid smörgåstårta en dag innan, så den hinner safta till sig ordentligt.
*Garnera gör man däremot samma dag den ska ätas, då grönsakerna annars blir väldigt tråkiga.

Inga kommentarer: