onsdag 22 december 2010

Bästaste Janssons frestelsen

Jag har en superdunder recept på Janssons frestelse och vad kan väl vara bättre än att lägga ut det lagom till jul?!

1,2 kg god potatis i fina strimlor
3 små gula lökar , hackade
50 gr smör
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk strösocker
1-2 små konservburkar av Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben .
Salt
vitpeppar
Ansjovisspad
Ströbröd

1. Fräs löken mjuk i smör,i en stor kastrull. Slå på mjölk och grädde, koka upp.
2. Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
3. Slå upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö ströbrödet över och grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn.

När man gör Janssons är det värt att lägga ned lite möda på att rensa hel ansjovis, men hinner man inte det så tar man filéer

Tillagningstid: Janssons frestelse En och en halv timme


Inga kommentarer: