söndag 27 februari 2011

Köttgryta

Köttgryta

1 kg grytbitar av nöt (eller vilt)
2 stora lökar
1 dl grädde
1 dl creamfraiche
1 dl öl
ca 5 dl vatten
1 buljontärning
2 msk kalvfond
2 msk tomatpure
1 tsk rågad sambal olek
1 morot
salt,peppar
smör till stekning


Klyfta löken och bryn dem ordentligt tillsammans med köttet som ska vara i tärningar efter smak. Salta och peppra under tiden.Stek/bryn gärna i omgångar så det inte blir kokt istället. 

Lägg i resterande ingredienser och låt allt koka ihop tills köttet är så mört att det nästan faller sönder (ca 1-3 timmar beroende på köttets storlek och kvalite)Vätskan ska ungefär täcka köttet,så hur mycket vatten man behöver kollar man under tiden.

Ta upp moroten (den är bara för smakens skull).

Smaka av om det behövs mer krydda. Gör eventuellt lite mjölk/grädde och mjöl redning för en tjockare sås och häll i. Servera med kokt potatis,inlagd smörgåsgurka och gele. Smaklig måltid!

Inga kommentarer: