måndag 30 januari 2012

Krämig pastasås med lax och räkor

Idag har jag åter mixtrat lite i köket med ett lyckat resultat. Var först lite tveksam till om såsen skulle passa med pasta,men det var en smaksucce:-) Då jag "höftat" lite för mig själv med ingredienserna,är det svårt att ange exakta mått,men det stämmer på ett ungefär iallafall..


Krämig pastasås med lax och räkor ca 4 portioner

2 laxbitar (ni vet sådana där som ligger i förpackningar med 4)
3-4 dl skalade räkor (efter smak)
10-20 sockerärtor
ca 10 cm purjolök
1 röd paprika
3-4 dl mjölk
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
1-2 msk fiskfond
1 msk citronsaft
1-2 msk mjöl
1 dl ost eller 2 dl ostsås(jag köpte "Kelda pastasås med mild ost" och använde")
Ev lite svartpeppar,citronpeppar
(persilja)

Hacka laxen i ganska små bitar. Skala räkorna och dela eventuellt på mitten.
Hacka även paprikan,purjolöken och sockerärtorna ganska smått.
Bryn laxen så gott som klar,och bryn sen bara snabbt till grönsakerna (spara räkorna) i en stekpanna,krydda eventuellt med lite citronpeppar och dra undan pannan så länge.

Rör ihop den kalla mjölken med mjölet i en gryta. När mjölet är klumpfritt häller du i övriga ingredienser och kokar upp såsen under omrörning. Låt puttra ihop ett par minuter. Tillsätt laxen och grönsakerna och låt puttra ihop några minuter. Smaka eventuellt av med lite svartpeppar. Dra grytan från plattan och lägg i räkorna. De ska bara bli varma av såsen och ska inte koka (de blir sega och torra då).

Servera exempelvis med taglitele och något grönt. Strö eventuellt lite finhackad persilja över vid servering. Gott!

Inga kommentarer: